Films

In 2015 hebben we de film “Wat mannen willen” in de kijker gezet naar aanleiding van de internationale mannendag. Deze film leende zich uitstekend om enkele mannenthema’s te belichten. Dit jaar vonden we enkele totaal verschillende films waarin ‘mannen’ centraal staan en die passen bij het thema van “de middenweg”: Hacksaw Ridge en Captain Fantastic. Kinepolis Film Distributions (KFD) stelt 20 x 2 tickets ter beschikking voor Hacksaw Ridge, tickets die we met MannenWerk Vzw verdelen. Neem deel via deze link.

hacksaw_ridge_poster_v2“Hacksaw Ridge” van regisseur Mel Gibson, is voor de liefhebbers het genre – Amerikaanse film, met best veel expliciet oorlogsgeweld – toch ook een gelegenheid om op een andere manier naar het thema van ‘de middenweg’ te kijken. Hacksaw Ridge vertelt het ongelooflijke waargebeurde verhaal van Desmond Doss (Andrew Garfield) die tijdens de slag om Okinawa in de Tweede Wereldoorlog 75 man redde zonder een wapen te dragen of af te vuren. Hij geloofde erin dat de oorlog rechtvaardig was, maar dat moorden desondanks verkeerd was en was dan ook de enige Amerikaanse soldaat in de Tweede Wereldoorlog die in de frontlinie vocht zonder wapen. Als legerarts evacueerde Doss eigenhandig meerdere gewonden uit de vuurlinie terwijl hij alles en iedereen trotseerde en zelfs getroffen werd door een granaat. Hij was de eerste wapenweigeraar ooit die de Congressional Medal of Honor kreeg.

Het hoofdpersonnage Desmond Doss volgt hier een zeer authentieke en uitdagende ‘middenweg’: zijn dienst of plicht doen (zoals hij juist voelde) en tegelijk zijn andere waarheid dat ‘moorden verkeerd is’ eer aandoen. Vaak komen we als man en mens in het leven in vergelijkbare situaties terecht (waar we niet steeds zelf voor gekozen hebben) en waarin we met een middenweg een uitweg vinden.

captainfantastic“Captain Fantastic” van Matt Ross, is van een ander kaliber. Ben (Viggo Mortensen) en Leslie leven met hun zes jonge kinderen afgelegen in de uitgestrekte bossen in het noordwesten van Amerika. Ze zetten zich af tegen de maatschappij en voeden hun kinderen op volgens hun eigen idealen: de kinderen leren jagen en hun plan te trekken in de natuur, krijgen een zware fysieke training, maar leren ook filosoferen en kritisch nadenken. Wanneer een tragedie toeslaat moeten ze hun zelfgemaakte paradijs verlaten en komen ze terecht in ‘de echte wereld’.

Deze intelligente film roept vragen op rond opvoeding en maatschappelijke idealen, verantwoordelijkheid, ouderliefde en hoe hierin een eigen weg te vinden.

We identificeren ons met MannenWerk Vzw of Internationale MannenDag op geen enkele manier met de inhoud van deze films, de specifieke (levens)keuzes of waarden die erin worden gebracht. Het is een gelegenheid tot reflectie over keuzes die de mens maakt op persoonlijk en collectief vlak. 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.